Am observat o atitudine ciudată la români. Când vin utilajele de deszăpezire pe strada/orașul/autostrada LOR, sunt așa… recunoscători, de parcă ăia vin moca, ca niște salvatori cu titlu gratuit.

NU, MĂI OAMENI BUNI !

Firmele cu deszăpezirea vin pe banii noștri, ai tuturor celor care plătim taxe și impozite. Și nu vă mai bucurați ca proștii că au reușit să bage plugul pe strada voastră, dând zăpada la o parte de pe carosabil pe locurile noastre de parcare și pe trotuare (în loc să o ia de acolo, cum ar fi normal) lăsându-vă să vă înjurați cu vecinul de parcare că aruncați zăpada pe locul lui, când vă dezgropați mașina de sub brazda de zăpadă lăsată de plugul firmei de deszăpezire.

Pe vremuri, îmi petreceam sărbătorile de iarnă în Germania sau Austria, la rude. Să nu vă imaginați că acolo nu ninge. Ca și la noi, în prima fază, vedeam plugurile pe stradă, cum curătau șoseaua. Însă apoi veneau buldozere și camioane care încărcau zăpada, eliberând orașul, iar la primul soare, orașul se usca ca prin farmec, liber de zăpadă, gata să primească o nouă ninsoare.

La noi, pentru că se fură, iar cetățeanul nu își cunoaște și nu își cere drepturile, se bagă doar plugurile și mașinile de răspândit sare și nisip, în timp ce zăpada este lăsată în seama cetățenilor proprietari de lopeți, care fie o aruncă înapoi pe șosea, pentru a-și scoate din parcări mașinile, fie o adună în mormane imense pe marginea drumurilor.

Și toată lumea speră că această zăpadă se va topi și se va duce în drumul ei natural, prin rigole, în canalizarea orașului, sub formă de apă. În realitate, ea îngheață, mai dă o ninsoare, se creează acele șanuri de gheață pe care alunecăm și ne accidentăm, iar la topire se formează zloata și moina aia urâtă, mâzga aia înghețată care murdărește cu jeg tot orașul. Bălțilea alea adânci de lângă trotuare în care calci când cobori din autobuz.

Evident, fiecare metru cub de zăpadă ne-transportat înafara orașului înseamnă zloată și mizerie pentru noi toți, dar bani la teșchereaua drumarului care a făcut – cică ! deszpezire, dând cu lama pe șosea.

De luni vor mai urma 4 zile de viscol și ninsori. Haideți să cerem primăriei să se sesizeze și să ne scoată zăpada din oraș. Până la urmă, noi plătim pentru asta.

 

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer