De câteva luni umblă vorba pe net că este în curs de producție un serial autohton independent, cu și despre daci. Se numește “Geții: superstiții și război” și déjà au băgat un mic trailer dezamăgitor: doar discursuri sforăitoare, costume țărănești (cică dacice !) și bărbi de hipsteri grăsuți. Nici un tatuaj, nici un mușchi, nici o rană de război: doar draperii și falduri, cu atmosferă de operetă, de te-aștepți dintr-o clipă în alta ca actorii să înceapă să cânte ca în filmele bolywoodiene, că dacă zic de opera lui Verdi, nu mai știe nimeni cine a fost ăla.


Evident, e dificil să faci un serial cu buget mic despre daci după ce au fost lansate deja 4 sezoane de vikingi bine făcute. Însă este evident că ambiția regizorului și a celorlalți participanți la proiect de a creiona un Ragnar Lothbrok autohton (fictivul Vezina, mâna dreaptă a lui Decebal) are ca model de inspirație serialul celor de la History Canada.

Însă diferențele sar în ochi la o singură privire a trailerului: arme/haine/scuturi/podoabe/actori prea noi pentru epoca respectivă. Actori prea grăsuți (lipsă mușchi !). Nema tatuaje. Nema cicatrici vechi (julitura aia de pe nasu` bunicului regizorului nu se pune !). Și nema gagici mișto, gen amazoane. Numa văcuțe gestante despletite, în cămeși lungi, scăpate de a festivaul iia mania. Păi comparați femeile dace care luptau cot la cot cu bărbații, prezente pe zidurile cetăților asediate de pe columna lui Traian – și power-flower-istele din serial. Nici cea mai mică asemănare !

Ce naiba caută în la gatul actorilor mărgeluțele alea rastafary !? Dacă tot vreți să ipostaziați dacii adevărați și obiceiurile lor reale, arătați cum fumau dacii iarbă înainte de bătălie. Cum ajunseseră atât de bețivi încât a fost nevoie de eradicarea viței de vie din Dacia ! Cum trăgeau săgeți spre nori, de pe înălțimi, să alunge întunericul și să scoată soarele. Și nu mai luați “cu asalt” Medgidia cu escavatorul ! Nu te apuci de săpat gropi și înălțat palisade în mijlocul iernii. Profitați de ger și de Dunărea înghețată și filmați un raid peste gheață, la duty-free-ul bulgăresc sau chiar mai departe, până spre italieni, în buna tradiție strămoșească. Vreți autentic ? Aveți din belșug, nu trebuie să îi copiem pe alții: arătați cum îi plăteau dacii pe costructorii romani de cetăți cu monede romane falsificate de ei, e drept tot din aur.

Și dacă tot e să o dăm în chestii lirice, că se pare că nu avem buget de răni și bătălii, băgați frate imagini cu soliile dacilor, în care strămoșii cântau mesajul soliei pe acord de chitară. Asta ar fi original, autentic și mișto, nu copii ieftine după 300 cu hau hau hau de spartani.

Părerea mea. Auziți !? Nu mă vreți consultant producție la serial ? Mă bag moka. Am fost olimpic la istorie și chiar am făcut obsesie pe daci. Ăia reali, care speriaseră Roma de ajunseseră romanii să le plătească tribut, nu pofișeniile astea cu scuturi, care n-ar putea convinge nici măcar un copil să le cedeze locul la filmul cu daci.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer