De cteva luni umbl vorba pe net c este n curs de producție un serial autohton independent, cu și despre daci. Se numește “Geții: superstiții și rzboi” și djà au bgat un mic trailer dezamgitor: doar discursuri sforitoare, costume țrnești (cic dacice !) și brbi de hipsteri grsuți. Nici un tatuaj, nici un mușchi, nici o ran de rzboi: doar draperii și falduri, cu atmosfer de operet, de te-aștepți dintr-o clip n alta ca actorii s nceap s cnte ca n filmele bolywoodiene, c dac zic de opera lui Verdi, nu mai știe nimeni cine a fost la.


Evident, e dificil s faci un serial cu buget mic despre daci dup ce au fost lansate deja 4 sezoane de vikingi bine fcute. ns este evident c ambiția regizorului și a celorlalți participanți la proiect de a creiona un Ragnar Lothbrok autohton (fictivul Vezina, mna dreapt a lui Decebal) are ca model de inspirație serialul celor de la History Canada.

ns diferențele sar n ochi la o singur privire a trailerului: arme/haine/scuturi/podoabe/actori prea noi pentru epoca respectiv. Actori prea grsuți (lips mușchi !). Nema tatuaje. Nema cicatrici vechi (julitura aia de pe nasu` bunicului regizorului nu se pune !). Și nema gagici mișto, gen amazoane. Numa vcuțe gestante despletite, n cmeși lungi, scpate de a festivaul iia mania. Pi comparați femeile dace care luptau cot la cot cu brbații, prezente pe zidurile cetților asediate de pe columna lui Traian – și power-flower-istele din serial. Nici cea mai mic asemnare !

Ce naiba caut n la gatul actorilor mrgeluțele alea rastafary !? Dac tot vreți s ipostaziați dacii adevrați și obiceiurile lor reale, artați cum fumau dacii iarb nainte de btlie. Cum ajunseser att de bețivi nct a fost nevoie de eradicarea viței de vie din Dacia ! Cum trgeau sgeți spre nori, de pe nlțimi, s alunge ntunericul și s scoat soarele. Și nu mai luați “cu asalt” Medgidia cu escavatorul ! Nu te apuci de spat gropi și nlțat palisade n mijlocul iernii. Profitați de ger și de Dunrea nghețat și filmați un raid peste gheaț, la duty-free-ul bulgresc sau chiar mai departe, pn spre italieni, n buna tradiție strmoșeasc. Vreți autentic ? Aveți din belșug, nu trebuie s i copiem pe alții: artați cum i plteau dacii pe costructorii romani de cetți cu monede romane falsificate de ei, e drept tot din aur.

Și dac tot e s o dm n chestii lirice, c se pare c nu avem buget de rni și btlii, bgați frate imagini cu soliile dacilor, n care strmoșii cntau mesajul soliei pe acord de chitar. Asta ar fi original, autentic și mișto, nu copii ieftine dup 300 cu hau hau hau de spartani.

Prerea mea. Auziți !? Nu m vreți consultant producție la serial ? M bag moka. Am fost olimpic la istorie și chiar am fcut obsesie pe daci. ia reali, care speriaser Roma de ajunseser romanii s le plteasc tribut, nu pofișeniile astea cu scuturi, care n-ar putea convinge nici mcar un copil s le cedeze locul la filmul cu daci.

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *