Unul dintre neajunsurile democraiei este acela c d prea multe rateuri, trimind n Parlament tot felul de imbecili care fac legea dup chipul i asemnarea lor. Oferta electoral fiind limitat la listele de partid, poporul voteaz la impresie, fr s tie prea bine pe cine trimite n legislativul rii.

Aa se face c periodic apar tot felul de “alei ai poporului” care propun i trec prin Parlament legi stupide, prost sau insuficient gndite, cum a fost spre exemplu aia cu limitarea numrului de cini la stn, de au intrat peste ei ciobanii cu btele.

Astzi v propun o nou aberaie, gndit parc de nite copii frustrai care n-au avut biciclete n copilrie – sau de nite hateri mpotriva hipsterimii soroiste minore (c vorba-ia, tia trebuie strpii de mici).

Deci, potrivit dispoziiilor art. 70 pct. 2 din Ordonana de Urgen a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice, Pentru a conduce o biciclet pe drumurile publice, conductorul acesteia trebuie s aib vrsta de cel puin 14 ani.

Tot legea ne d i definiia bicicletei, la art. 6 pct. 10 din acelai OUG: “biciclet – vehiculul prevzut cu dou roi, propulsat exclusiv prin fora muscular, cu ajutorul pedalelor sau manivelelor;”

La art. 6 pct. 14 din OUG, este enunat i definiia drumului public: “drum public – orice cale de comunicaie terestr, cu excepia cilor ferate, special amenajat pentru traficul pietonal sau rutier, deschis circulaiei publice; drumurile care sunt nchise circulaiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripii vizibile;”

Deci, dac ai sub 14 ani, nu ai voie s iei cu biciclet practic nicieri. Conform definiiei de mai sus, sub 14 ani nu poi circula cu bicicleta pe nici un fel de comunicaie terestr pe care circul oameni sau maini, nici mcar pe pista pentru biciclete (definit la art. 6 pct. 25 ca fiind “pist pentru biciclete – subdiviziunea prii carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pist separat de drum, special amenajat, semnalizat i marcat corespunztor, destinat numai circulaiei bicicletelor i mopedelor;”). Nici mcar dac minorul este nsoit de ctre un adult – cci nu este prevzut aceast derogare n lege !

Conform legii, dac ai sub 14 ani poi ns s mergi cu bicicleta pe calea ferat, pentru c aia nu e drum public ! Nu poi merge ns cu bicicleta n parcuri, pe trotuare sau strzi, c alea sunt, conform definiiei – destinate traficului pietonal sau rutier !

Cum poi pcli legea dac ai sub 14 ani i vrei s te dai cu bicicleta (eventual s vii cu ea la miting la Guvern) !? Simplu: i mai adaugi o roat (tri-ciclu) sau chiar dou, i nu mai e considerat drept biciclet, conform definiiei (biciclet – vehiculul prevzut cu dou roi…).

Dei mor de grija tinerilor sub 14 ani ca acetia s nu cumva s ias la mitinguri sau pe biciclete, politicienii notri, nu s-au gndit deloc la sigurana biciclistului – n general. La noi nu este nicieri prevzut n lege c trebuie s pori casc dac eti biciclist. n restul Europei, se poart obligatoriu casc i la biciclet, nu doar la scutere i motociclete.

Probleme cu adevrat grave apar ns dac peti vre-un accident cu bicicleta pe strad i ai sub 14 ani. Nu conteaz c nu e vina ta, c te-a lovit n plin un bou aflat la volan. Eti vinovat prin simplul fapt c ai sub 14 ani i te aflai pe biciclet pe un drum public. E caz de culp comun, i chiar dac tehnic vorbind nu e vina ta, poi fi obligat s i repari boului maina, c ai avut i tu culp legal: aveai sub 14 ani cnd te aflai pe biciclet.

nelegei enormitatea situaiei ? Un dobitoc poate s i loveasc cu maina copilul aflat pe biciclet, eventual s i-l schilodeasc sau omoare, iar el s scape iar tu s-i plteti daune pentru reparaii la main, ca printe, chiar dac nu a fost vina copilului, ci a oferului mainii. Pentru c copilul este din start, vinovat prin lege !

Asta e. Unii au uitat c au fost i ei copii i au avut i ei biciclete. Sau poate n-au avut i sunt frustrai din cauza asta !?

Dac este s recapitulm cam ce au voie i ce nu au voie s fac copii n zorii noii democraii de pe la noi, descoperim c nu prea mai au voie s fac mai nimic n aer liber: nu pot s mearg cu bicicleta, nu au voie s participe la mitinguri cu prinii. Avem voie doar s plecam la munc n Europa, cnd cretem. Eventual n ri civilizate unde copii au voie pe strad, pe biciclete.

, , , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *