Murise. Știa asta. De luni de zile aștepta inevitabilul, așa cum un copac btrn și uscat așteapt furtuna sau trsnetul care s-l culce la pmnt.

Acum, nimic altceva nu mai conta. ntorsese spatele lumii n care trise aproape 8 decenii, pentru a nfrunta marele necunoscut. Se pregtise ndelung pentru acest moment, antrenndu-și capacitatea de renunțare. Ar fi trebuit s fie mai simplu pentru el, care nu mai avea prea multe ființe dragi n viaț, mai ușor dect pentru un tnr care prsește lumea n floarea vrstei, lsnd n urm attea ființe dragi și vise nemplinite.

n realitate i era la fel de greu ca unui tnr s renunțe la lume. Cci se simțea precum un șarpe lung, a crui lungime este dat de numrul anilor și evenimentelor trite. La fiecare exercițiu de renunțare, se strduia s și lepede pielea cea veche, s lase n urm evenimentele, succesele, iubirile, realizrile științifice și proiectele n derulare.

Cel mai greu i era s se dezbare de imensul bagaj cultural și intelectual acumulat. S renunțe la proiectele care i erau att de dragi, care l mai țineau n viaț, forțndu-l s se ridice din pat n fiecare dimineaț, pentru o nou zi de munc.

Cci pentru el lumea fusese un etern orizont misterios, care l chema mereu și mereu s vin tot mai aproape, s descopere captul curcubeului. Era o chemare irezistibil, creia nu i se putuse opune nici n tinerețe. Universul, lumea aveau attea lucruri de oferit ! Iar el ajunsese la sfrșitul timpului su, alergnd dup mirajul captului curcubeului și culegnd pe drum comoara efemer a pietricelelor ce reflectau palida sclipire a mirajului cunoașterii.

Lsase totul n bun ordine n urma sa. Studenții și colegii si aveau s i continuie munca. și observase cu detașare apariția semnelor iminente instalrii morții. Diminuarea puterii celor 5 simțuri ca urmare a dizolvrii forțelor subtile ce le susțineau. Avea acum ocazia s experimenteze n mod direct toate etapele Marii Treceri.

Trupul su zcea ntins pe spate, iar puținele persoane prezente fuseser instruite s pstreze tcerea, pentru a nu-l distrtage.

Reluase exercițiul de renunțare, iar acum se afla ferm stabilit n luminozitatea pur a conștiinței, observnd detașat retragerea vieții din trupul su mcinat de vreme. Pmntul se dizolvase, lund cu sine simțul mirosului și puterea fizic ce i mai rmsese. Apoi venise rndul dizolvrii apei, care luase cu ea simțul gustului. Vzul dispruse odat cu dizolvarea focului. Simțul tactil cu dizolvarea aerului. Ultimul dispruse auzul, odat cu dizolvarea spatiului. Rmsese suspendat ntr-un gol atemporal și aspațial, conștient de sine, balansnd ntr-o pulsație care n final i nghiți și identitatea, odat cu dizolvarea ultimelor reziduri ale mentalului su pmntesc.

Era momentul cel mai dificil de trecut. Toate textele sacre ale umanitții insistau asupra importanței acestui moment, cnd cea mai profund parte a identitții se confrunta cu extincția, cu dizolvarea. Un sentiment de groaz pur, de fric de aneantizare, puse stpnire pe el n momentul n care moartea și nfipse colții n el, devorndu-l. Și leșin.

Se trezi confuz, așa cum se trezește un petrecreț dup o beție crunt. Nu reușea nc s și aminteasc cine este și unde se afl, la fel ca o persoan ce se trezește dimineața ntr-un pat strin.

ncet, reflexele ndelung formate n cursul vieții și fcur apariția: observația și analiza. Doar c n lipsa memoriei, ce nc nu i revenise, spiritul su analitic se poticnea – fr giganticul lui bagaj de informații acumulate n timpul vieții, la care s se raporteze.

Apoi, frnturi de cunoștiințe și informații revenir la viaț, declanșate de experiența pe care o tria. ȘTIU c trecuse dincolo de marele prag. Chiar dac nu putea formula nc gnduri, Cunoașterea se desfșura n fața lui precum un pergament, pe care l putea citi fr cuvinte, intuitiv, global, direct.

Se legna precum o frunz n vnt, prins ntr-un turbion de impresii, n vreme ce n jurul lui lumea, timpul și spațiul se recompuneau ca ntr-un teatru de umbre chinezesc.

ntr-un flash de o secund, amintirile i revenir și ntreaga viaț i se perind pe dinaintea ochilor minții.

Și ncepu nebunia.

Charon ntinse mna cadaveric, cernd obolul, n vreme ce…

ngerul pzitor l invit s pșeasc spre prima vam a vzduhului unde se afla cntarul faptelor bune…

Anubis l invit s pșeasc n prima sal a judecții…

Yama și arunc lațul, prinzndu-l de gt spre a-l trage spre cntarul Judecții…

Cele cinci lumini ale familiilor dhyani-budha-șilor ncepur s apar…

Realiz c experiența pe care o tria obiectiv, de tranziție prin moarte/bardo/lumea-de-apoi mbrca forma subiectiv a crezurilor din timpul vieții. și fcea tranziția prin ntreg amalgamul de simboluri, personaje și povești pe care le studiase ntreaga lui viaț pmnteasc despre lumea de dincolo. Era ca și cum ar fi trit simultan tot attea experiențe diferite cte tradiții și cosmogonii studiase.

Astfel, realiz spontan c toate personajele și experiențele ce i se nfțișau erau doar proiecții spontane izvorte din propria sa minte. Recunoscndu-le, realiz natura lor real, iluzorie. Și odat cu aceast recunoaștere, plsmuirile minții se dizolvar n lumina clar a propriei conștiințe. Ajunsese la surs. La captul Curcubeului.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares