Redau în continuare video și text, Declarația politică susținută de la tribuna Senatului României de către dl. senator Daniel Fenechiu la data de 03.05.2017 pe tema proiectului de lege al vaccinării obligatorii.

Declarație politică a Senatorului PNL Daniel Fenechiu

Vaccinarea pediatrică – obligatie sau opțiune

 

Stimați colegi,

 

Zilele acestea se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România.

Proiectul gândit de tehnocrații guvernului Cioloș, a fost preluat și promovat de guvernul Grindeanu, în ciuda criticilor aduse de PSD miniștrilor lui Dacian Cioloș privind profesionalismul în activitatea desfășurată.

În argumentația publică făcută de reprezentanții Ministerului Sănătății privind necesitatea impunerii obligativității vaccinurilor pentru copii, s-a arătat că în România copii mor din cauza lipsei vaccinării. Sau a vaccinurilor, ceea ce nu este totuna.

În condițiile în care de cel puțin 6 luni de zile în România nu se mai găsesc pe nicăieri vaccinuri pentru imunizarea hexavalentă, Guvernul pare mai mult preocupat de construirea unui cadru legal ce prevede sancțiuni și constrângeri la adresa părinților, decât de asigurarea efectivă a vaccinurilor pentru copii.

De anul trecut, de când a expirat contractul de import al Polisano pentru vaccinuri pedriatice, guvernările Cioloș și Grindeanu nu au fost în stare să asigure organizarea licitației pentru achiziția de vaccinuri pentru copii. Au găsit o soluție provizorie prin blocarea exporturilor paralele de vaccin ale marilor distribuitori, și distribuirea acestora în România.

Într-un fel, acest gest transformă guvernul Grindeanu într-un Robin Hood instituțional, care jefuiește companiile bogate pentru a distribui prada cetățenilor săraci.

Însă proiectul de lege al vaccinării în forma sa actuală, este un proiect utopic, nerealist care nu ține cont de realitatea tristă din țară.

Cum să impui vaccinarea obligatorie a tuturor copiilor când sunt sate în România în care medicii nu pot asigura refrigerarea vaccinurilor ?

Cum să propui obligativitatea vaccinării când nu poți asigura familiilor cu copii condiții minime de igienă și alimentație – care sunt sursele principale de îmbolnăvire ?

De ce să sancționezi copii nevaccinați cu excluderea din colectivitate la nivel școlar pentru lipsa vaccinării, când dreptul la educație este garantat de Constituție ? Până la urmă, care este logica unei astfel de măsuri ? Cine se află în pericol de fapt: copilul nevaccinat sau cel vaccinat din colectivitate ?

Revenind însă la întrebarea de o sută de puncte: este necesară și oportună legiferarea obligativității vaccinării copiilor ?

În condițiile în care tot mai multe voci, inclusiv de medici, bine documentate, afirmă că vaccinurile actuale, produse prin metode moderne, sunt surse de îmbolnăvire pentru copii, ne punem întrebarea legitimă dacă acestea nu cumva fac mai mult rău decât bine, producând la unii copii efecte adverse grave – doar pentru a preveni o ipotetică îmbolnăvire.

În Statele Unite ale Americii, instanțele de judecată specializate în litigiile provocate de vaccinuri au soluționat în perioada 1988-2008 un număr de 2.263 plângeri privind autismul și 2865 de plângeri privind alte afecțiuni decât autismul, declanșate de vaccinarea copiilor. 925 de cazuri au fost admise, compensațiile bănești totalizând uriașa cifră de 847 milioane de dolari.

Avem deci recunoașterea oficială a faptului că vaccinarea poate declanșa boli grave precum autismul, desigur pe fondul unor sensibilități sau probleme preexistente la copil.

În aceste condiții, este necesar ca legea vaccinării să nu impună măsuri obligatorii părinților și medicilor înainte de a impune standarde și teste care să fie în măsură să depisteze copii sensibili înainte de vaccinare, așa cum deja se procedează în unele State Europene.

Dincolo de pofta de profit a unora care văd în vaccinarea obligatorie o mega afacere cu Statul, trebuie să ne asigurăm că nu vom ajunge să nenorocim generații întregi de copii cu vaccinuri insuficient testate, care pot produce îmbolnăvirea gravă a unor copii mai sensibili. Să nu uităm că până în 2012 vaccinurile pediatrice conțineau timerosal, compus organo-mercuric cu toxicitate ridicată și doar scandalurile mediatizate privind explozia de efecte adverse au dus la retragerea acestei substanțe din vaccinurile pentru copii.

Moral și firesc este ca, dacă există cea mai mică șansă să îmbolnăvim fie și un singur copil cu această vaccinarie obligatorie, să luăm măsuri pentru ca acest lucru să nu se producă.

În condițiile în care astăzi, în România, se moare datorită hepatitei de tip C, deoarece bolnavii înscriși pe lipsa de așteptare nu pot beneficia de tratamentul gratuit fără interferon, cu VIEKIRAX, astăzi când bolnavii de cancer și leucemie nu au acces la tratamentele schemele de tratament de ultimă generație, existente în toată Europa, ne întrebăm pe bună dreptate ce este mai important: să salvăm vieți sau să prevenim niște îmbolnăviri ipotetice ?!

Cerem guvernului Grindeanu să trateze în mod responsabil și matur chestiunea obligativității vaccinării, și să analizeze cu atenție toate datele și statisticile privind rezultatele vaccinărilor din anii anteriori.

Căci așa cum rezultă din datele oferite de Institutul Național de Statistică și site-ul Ministerului Sănătății, lucrurile stau exact invers decât ni le prezintă guvernul. Iată un exemplu succint, cu datele privind cazurile de rujeolă din România, confirmate înntre anii 2009-2016, și acoperirea vaccinală.

Observăm că în realitate gradul de acoperire vaccinală cu vaccinul RRO nu a avut nici o relevanță din perspectivă epidemică, cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimii 10 ani producându-se în anul cu cel mai bun procent de  vaccinare, de peste 95% din populația de copii.

În aceste condiții, ne întrebăm pe bună dreptate dacă vaccinurile chiar sunt atât de eficiente precum ni se spune și dacă nu cumva responsabilii din Ministerul Sănătății ignoră în mod deliberat concluziile oferite aceste statistici.

Având în vedere că societatea civilă este intens preocupată de acest subiect, solicit Guvernului Grindeanu să retragă proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România și să-l refacă integral, ținând cont și de aspectele ce țin de siguranța vaccinurilor, de viața și sănătatea copiilor noștri.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares