Vă propun spre lecturare una dintre cele mai lucide scrieri asupra secolului nostru, viziunea unui gânditor care a reușit să vadă peste timp în ansamblu, și să sintetizeze în puține cuvinte
esența unei epoci: lucrarea lui Ioan Ianolide, Deținutul Profet

Ioan Ianolide (n. 1919, Dobrotești, județul Teleorman – d. 5 februarie 1986) a fost un scriitor român, legionar (membru al Frățiilor de Cruce), deținut politic al regimului lui Ion Antonescu și apoi, al regimului comunist.
După studiile elementare, se înscrie la Facultatea de Drept din București, pe care nu o termină, căci din 1941, ca membru al Frățiilor de Cruce, odată cu grupul Gafencu, este întemnițat și timp de 23 de ani peregrinează prin diferite locuri de detenție: Aiud, Gherla, Pitești, Târgu Ocna etc.

Alături de Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide a luptat pentru apărarea credinței ortodoxe, făcând parte din grupul misticilor (nume dat chiar de Securitate).

De Valeriu Gafencu îl leagă o prietenie exemplară. Împreună cu Virgil Maxim și Marin Naidim, încearcă să facă din spațiul carceral o Biserică a lui Hristos.

După eliberare, în 1981-1984, persecutat de securitate, scrie pe ascuns sute de pagini. Cartea rezultată, „Întoarcerea la Hristos – document pentru o lume nouă”, publicată la Editura Christiana (București, 2006) este rodul migalei unui grup de maici de la Mănăstirea Diaconești, din comuna Agăș, județul Bacău, asupra manuscrisului greu descifrabil, salvat de „mâna lungă a securității“ prin trimiterea lui în străinătate.

Din scrierile sale, doar 3 au fost salvate și publicate:

  • Întoarcerea la Hristos – document pentru o lume nouă, Editura Christiana, București, 2006
  • Testamentul unui nebun – Editura Bonifaciu, 2015
  • Deținutul profet, Editura Bonifaciu, 2009

Mai jos, prezentăm un extras din lucrarea Deținutul profet, cu speranța că este suficient pentru a vă suscita curiozitatea și interesul de a lectura acestă lucrare memorialistică, filosofică și mistică totodată, în care sunt prevăzute în mod profetic multe din evenimentele actuale.

IOAN IANOLIDE, ”DETINUTUL PROFET “,1985.

Detinutul simte ca intr-un viitor previzibil puterea comunista va fi anihilata . Si totusi el e trist si ingrijorat .
Trist este pentru ca vede ca aceia care au avut puterea comunizarii tarii se profileaza ca stapani si ai lumii care va veni . Este ingrijorat pentru ca intelege ca se deschid perspectivele unei tiranii mondiale , fara oponenti si fara precedent .

[…]
Din punct de vedere antihristic , comunismul ateu si-a indeplinit misiunea si nu mai este necesar , deci poate sa dispara spre a transmite puterea sa unei noi forte apocaliptice … ”
[…]
Pacea de dupa primul razboi mondial a fost pacea masonica , pacea de dupa al 2 lea razboi mondial este pacea iudaica , fiindca s-a produs conflictul dintre capitalism si comunism . Numai evreii detin centrele de gandire si de putere , atat in lumea capitalista cat si in cea comunista . Desi puterea lor este mare si in capitalism si in comunism , ei nu sunt tolerati ca stapani de catre nimeni . Asa au ajuns evreii sa fie dusmanii lui Dumnezeu , ai crestinatatii , ai islamului , ai comunismului si ai capitalismului . Folosind aurul , minciuna si teroarea , ei umilesc omenirea intreaga . Despre ei nu se poate spune adevarul decat cu riscul crucificarii . Ei il ucid din nou pe Hristos. Ce va fii ?

[…]

Experienta pitesteana a esuat , dar daca omenirea nu va intelege la timp ce o asteapta , va fi o bezna pitesteana internationala.

Lucrarea integrală poate fi citită în format electornic aici: http://ierisiastazi.files.wordpress.com/2014/04/ioan-ianolide-detinutul-profet.pdf

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer