Deși suntem invadați cu informații repetitive despre limitarea răspândirii coronavirusului, ni se spune totuși că pericolul de deces este scăzut (mor doar 2.5 oameni la sută din cei infectați).
Și totuși, dacă numărul victimelor este mai mic decât la o banală gripă, de ce atâta panică în rândul autorităților din toată lumea ?!
Și mai ales, de ce ni se oferă public, de către autorități, atât de puține informații despre modul în care acționează coronavirusul, deși există deja atât de multe informații adunate din cazurile de îmbolnăviri existente ?!
În lumea medicală au început deja să răzbată informații provenite din laboratoarele și spitalele din întreaga lume. Iată ce se știe până acum și nu ni se spune de către autorități (nu sunt informați nici măcar medicii și cadrele medicale ce lucrează cu bolnavii infectați):
– coronavirusul este o combinație între virusul SARS si SIDA. Deci nu provine de la animale, ci este o creație genetică de laborator.
– de la SARS a preluat zonele țintă de atac (plămânii), iar de la HIV a preluat căile de atac (atacă sistemul imunitar, replicându-se în organism prin folosirea mecanismelor specifice HIV).
Pe scurt, cum acționează coronavirusul:
– atacă plămânii în 3 faze: replicare virală, hiperreactivitate imunitară și în final, distrugere pulmonară.
– în primele zile de la infecție, coronavirusul se instalează în două tipuri de celule ale plămânilor: cele ce provoacă mucus (mențin plămânul umed, pentru a nu se usca în contactul permanent cu aerul) și cele de tip bastonaș, numite ciliforme – responsabile de curățarea plămânilor de corpi străini (polen, praf, etc.).
– în faza 1 (replicare virală), se experimentează simptome similare pneumoniei la ambii plămâni (scurtarea respirației, tuse seacă).
– în faza a 2-a apare răspunsul sistemului imunitar, care invadează plămânii cu celule imunitare, pentru a elimina agresorul și repara țesuturile afectate. Datorită faptului că acționează precum HIV, mascându-se prin combinația cu anumite proteine-receptori de la suprafața membranei celulare, virusul nu este distrus iar sistemul imunitar începe să distrugă atât țesutul afectat cât și cel sănătos, având deteriorarea țesutului pulmonar. La fel ca și la SARS, in aceasta fază apar la nivelul plămânilor leziuni in formă de fagure, create de răspunsul hiperactiv al sistemului imunitar. În această fază, de obicei pacientul nu mai poate respira singur și trebuie ventilat cu aparatură medicală specifică.
– în faza a 3-a, inflamația de la nivelul plămânilor face ca membranele dintre săculeții de aer pulmonari și vasele de sânge să devină mai permeabile, fapt ce duce la umplerea cu lichid a plămânilor și incapacitatea respiratorie, chiar și prin ventilare mecanică. În această fază, singura modalitate de menținere în viață a pacientului este prin oxigenarea sângelui cu aparate speciale asemănătoare celor de dializă, în caz contrar, pacientul moare axfisiat.
– asemenea SIDA, coronavirusul atacă anumite tipuri de proteine-receptori ai celulelor țintă, despre care există indicii că sunt mai răspândite la populația asiatică. De aceea, coronavirusul se poate răspândi și poate ataca celulele de la nivelul mai multor organe (ficatul și rinichii in special) producând un exces de enzime în sânge, un sfert din pacienții cu pneumonie severă prezentând și probleme grave la nivelul ficatului și rinichilor. În special nefronii (celulele specialitate de la nivelul rinichilor) sunt afectate de coronavirus, ducând la reducerea funcției renale.
– vestea neplăcută este că, chiar și în cazul celor ce prezintă forme ușoare ale infectării (așa-numitii pacienți vindecați), studiile au arătat că aceștia prezintă deteriorări ireversibile la nivelul plămânilor (cicatrici specifice fibrozei pulmonare)

Surse:
https://www.news.com.au/lifestyle/health/health-problems/chinese-doctors-say-coronavirus-like-a-combination-of-sars-and-aids-can-cause-irreversible-lung-damage/news-story/f58f19c5eeae99b845c54e2d2b9305cai
https://www.nationalgeographic.com/science/2020/02/here-is-what-coronavirus-does-to-the-body/

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer